Op deze pagina verzamelen we vragen en onduidelijkheden rond bepaalde zaken die belangrijk zijn voor jullie als kinderverpleegkundige om mee te nemen als antwoord op de vele vragen die ouders van zieke kinderen waarschijnlijk nu hebben. We trachten deze pagina zoveel mogelijk aan te vullen. Heb je zelf bepaalde veel gestelde vragen? Laat het ons dan weten.
Geef aan ouders aan dat sociale media vol fake news staan en het niet raadzaam is zomaar informatie te geloven en te delen van niet officiële bronnen.
Wij gaan altijd uit van de wetenschappelijke en evidence based informatie uit de Belgian Pediatric Covid-19 Task Force.
Uitgebreide kinderverpleegkundige informatie kan je vinden via onderstaande button.

Worden kinderen ernstig ziek van Covid-19?

Kinderen lijken tot nu weinig vatbaar voor Covid-19 met milde tot geen symptomen. Er zijn maar zeer weinig kinderen opgenomen met Covid-19. Kinderen worden meestal besmet door de ouders. Er zijn nog geen kinderen overleden door Covid-19. Kinderen hebben waarschijnlijk wel een belangrijke rol in de overdracht van het virus.

Chronisch en ernstig zieke kinderen: voorzorgsmaatregelen blijven geboden zoals altijd. Covid-19 is voor hen net zo gevaarlijk als eender welke andere infectie.

Is Ibuprofen gevaarlijk?

In tegenstelling tot wat er in de (sociale) media verschijnt, is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat Ibuprofen Covid-19 doet versnellen of je zieker zal maken. Zoals altijd blijft paracetamol de voorkeur genieten en dien je bij het gebruik van Ibuprofen de reeds gekende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.
Dus: NEEN, Ibuprofen is niet gevaarlijk bij Covid-19!

Helpt Vitamine C als bescherming tegen Covid-19?

NEEN. Inname van extra vitamine C helpt niet ter bescherming tegen Covid-19. Een teveel kan zelfs schadelijk voor je lichaam zijn.
Net zo min helpen andere vitaminen, preparaten of middeltjes!
Gezonde en evenwichtige voeding blijft zoals altijd belangrijk.
Ga dagelijks minstens 15 minuten buiten voor een gezonde portie natuurlijk vitamine D.

Helpt gorgelen met warm water, zout water of andere trucjes?

NEEN. Geen van al deze huis-tuin en keukenmiddeltjes helpen. Facebook of andere sociale media zijn geen goede bronnen en worden overspoeld door fake news. Enkel officiële bronnen mogen geraadpleegd worden.