INTERNATIONALE DAG VOOR BEWUSTWORDING VAN DE GEVAREN VAN KNOOPCELBATTERIJEN

12 juni is het internationale ‘Button Battery Awareness Day’. De dag is een Amerikaans initiatief, ter nagedachtenis aan Reese Hamsmith die op 2-jarige leeftijd stierf na het inslikken van een knoopcelbatterij. Jaarlijks overlijden wereldwijd een geschatte tweeduizend kinderen na het inslikken van dat type batterij. Vermoedelijk een veelvoud raakt erdoor gewond. Een belangrijke dag dus.

We zien niet alleen de levensbedreigende gevolgen voor de vaak hele jonge kinderen, maar ook een toename aan verkoop van deze batterijtjes. Voor kleine kinderen, vaak in de leeftijd van 0-4 jaar, zijn knoopcelbatterijen levensgevaarlijk. Ze glimmen mooi, zijn klein en heel glad. Dat maakt dat kleine kinderen ze makkelijk in hun mond stoppen en doorslikken. En dat is zeker niet zonder gevaar. De batterijen blijven door hun vorm steken in de keel/slokdarm en branden heel snel door de slokdarm heen. Al na een paar uur kunnen perforaties ontstaan in de slokdarm en de aangrenzende luchtpijp en bloedvaten, met alle gevolgen vandien.

‘Het is onvoorstelbaar hoe snel je al aangetast slijmvlies ziet bij een kind. Dus het is echt heel belangrijk om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan.’ Blijvende aandacht is nodig, want door aandacht te blijven vragen voor het gevaar van knoopcelbatterijen hopen we levensbedreigende situaties bij gezonde kinderen te voorkomen. ‘Als het dan toch gebeurd, is snel handelen en direct naar het ziekenhuis gaan om een röntgenfoto te maken het allerbelangrijkste. Snelheid maakt echt het verschil!

Bekijk hieronder het verhaal van Juwe, die een knoopcelbatterij doorslikte met de vreselijke gevolgen daarvan. Naast de fysieke en emotionele schade voor het kind en ouders op korte maar zeker ook lange termijn, kost dit de gezondheidszorg tientallen miljoenen euro’s die met een betere voorlichting voorkomen hadden kunnen worden!

Category