Rapport Save the Children en VUB: Kinderen in armoede in gebieden met klimaatextremen zijn de dupe van het opwarmende klimaat

Een bevraging van 54.500 kinderen uit 41 landen door de toonaangevende NGO Save the Children toont nog maar eens aan dat kinderen het meest te lijden hebben van het opwarmend klimaat. Meer nog: vandaag al wordt een duizelingwekkend grote groep van 774 miljoen kinderen getroffen door zowel armoede als jaarlijks terugkerende klimaatextremen. Zij betalen daarmee de factuur van de opwarming van de planeet. De NGO publiceerde hierover een rapport onder de titel Generation Hope. Er werkten twee VUB-wetenschappers aan mee.

Het rapport giet zijn aanbevelingen in een aantal actiepunten:

1) Investeer in kinderen en in hun recht op een gezonde omgeving, voeding, gezondheidszorg en bescherm ze tegen elke vorm van geweld.

2) Zorg voor een rechtvaardige verdeling van de middelen en help daar waar de klimaatproblemen acuut toeslaan.

3) Herverdeel tegelijk de macht en het geld billijk over de hele wereld, want zij die de minste verantwoordelijkheid dragen voor de toestand, zien er het meest van af.

4) Luister naar wat kinderen te zeggen hebben over problematieken. Ze hebben een eigen mening die er echt toe doet en dragen interessante oplossingen aan.

Als Vlaamse Vereniging voor Kinderverpleegkundigen kunnen we hier alleen maar mee de nadruk op leggen en dat we samen moeten blijven vechten voor alle kinderen!

Category