“Warmte van gezin kunnen we nooit vervangen”: pleegkinderen komen (lange tijd) in ziekenhuis terecht door plaatstekort

Van de 1.121 hulpvragen voor crisispleegzorg kon Pleegzorg Vlaanderen er vorig jaar 744 niet beantwoorden. Ook dit jaar blijft het aantal dringende hulpvragen stijgen. In de eerste helft van 2024 zag Pleegzorg Vlaanderen al meer hulpvragen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Wanneer er voor een dringende hulpvraag geen pleegzorg gevonden kan worden, moet Pleegzorg Vlaanderen op zoek naar andere tijdelijke oplossingen. Soms komen kinderen daardoor ook terecht in een (kinder)ziekenhuis.

Prof. dr. Ann De Guchtenaere: “Een (kinder)ziekenhuis kan de warmte van een gezin nooit vervangen, terwijl dat net is wat een kind nodig heeft. Dat zegt professor en kinderarts Ann De Guchtenaere van het UZ Gent, dat net als andere ziekenhuizen af en toe pleegkinderen (lange tijd) opvangt door een groot tekort aan crisisopvangplaatsen. Een ziekenhuis is zeker geen juiste plek. We zijn hier om zieke kinderen te verzorgen, onze kinderverpleegkundigen zijn daar dag en nacht mee bezig. Maar een kind heeft natuurlijk nood aan meer”, zegt professor De Guchtenaere. “Een kind heeft recht op onderwijs, recht op spelen, maar ook aan een warme thuis en een warme omgeving. We proberen die omgeving hier zeker te creëren, en we doen allemaal ons uiterste best, maar wij kunnen geen gezin vervangen.”

Category