Generatie Rookvrij

31 mei is Wereld dag tegen Tabak.

Roken of meeroken is de grootste oorzaak van ziekte en sterfte. Tabaksontmoediging zou dan ook een hoge prioritiet moeten zijn in de gezondheidszorg.

Generatie Rookvrij wil ieder kind in elke fase van het opgroeien beschermen. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en kinderen een andere norm rond roken te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf ook niet te gaan roken.

Waarom? Omdat zien roken, doet roken. Kinderen en jongeren spiegelen zich graag aan hun voorbeelden. Ze kopiëren gedrag. En dus ook het rookgedrag. Als ze (jong)volwassenen zien roken, dan wekt dat wellicht de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving.

Als (kinder)verpleegkundigen weten we ook hoe kwetsbaar (ongeboren) kinderen zijn voor de gevolgen van meeroken. Kinderen die regelmatig meeroken hebben meer kans op allerlei aandoeningen, van wiegendood, oorontstekingen, ontwikkelingsstoornissen tot astma.

Maar er zijn ook nog heel wat andere redenen om te kiezen voor rookvrije omgevingen. Denk bijvoorbeeld maar aan al dat zwerfvuil in onze prachtige natuur.

Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien en daar kunnen wij bij helpen!

Door het rookvrij maken van je leefomgeving, werk je automatisch mee aan een Generatie Rookvrij, want voorkomen is beter dan (niet) genezen en daar kunnen we als Vlaamse Vereniging voor Kinderverpleegkundigen alleen maar de aandacht voor vragen! Samen op weg naar een rookvrije toekomst! We steunen dan ook heel graag de bellenblaasactie van Generatie Rookvrij, want ook “wij blazen liever bellen dan rook”!

Routekaart Generatie Rookvrij
Category