Groen licht voor eerste vaccin tegen RSV

RSV is een vaak voorkomende luchtwegeninfectie. Het virus, voluit: Respiratoir Syncytieel Virus veroorzaakt doorgaans milde symptomen die op een verkoudheid lijken, maar kan ook meer ernstige gevolgen hebben tot zelfs dodelijk zijn, vooral voor jonge kinderen en ouderen.

Wereldwijd is het RS-virus de belangrijkste doodsoorzaak bij jonge kinderen, met name in ontwikkelingslanden. In ons land is het voor kinderen een van de belangrijkste redenen voor een opname in het ziekenhuis.

Wist je dat:

  • “Het RSV-vaccin een zogenoemd subunit-vaccin is. “Dat uitsteeksel op het oppervlak van RSV wordt gebruikt om mee te vaccineren. Het is géén mRNA-vaccin zoals bij SARS-CoV-2. Je biedt door te vaccineren wel dat oppervlakte-eiwit aan het immuunsysteem, dat dan antistoffen gaat ontwikkelen die beschermen tegen een RSV-infectie.”
  • “RSV helemaal uitroeien, wellicht niet zal lukken. “RSV is heel besmettelijk, net zoals mazelen. Mazelen komt bij ons door vaccinatie bijna niet meer voor, maar RSV is toch nog iets anders. Er zal nog veel moeten gebeuren voor er minder RSV circuleert. In eerste instantie moeten we dus preventief werken en ervoor zorgen dat ernstige infecties afnemen.”
Category