Start RSV immunisatie zuigelingen

De bescherming van baby’s tegen het Respiratory Syncytial Virus (RSV) ligt bij iedereen nauw aan het hart. In kader van de preventie van ernstige RSV infectie en hospitalisatie bij zuigelingen werd recent
door Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de terugbetaling van het monoclonale antilichaam nirsevimab (Beyfortus) goedgekeurd.
Dit is geen vaccin, maar zijn antilichamen die zuigelingen <13 maanden en pasgeborenen beschermt tegen erstige RSV infectie en ziekenhuisopname. Dit middel komt bovenop het reeds begin 2024 gelanceerde vaccin Abrysvo voor zwangeren. In het buitenland heeft dit gezorgd voor een daling van het aantal RSV hospitalisaties met bijna 80% bij een hoog bereik. Een lang verwachte game-changer voor pediatrie.
Ook jullie als kinderverpleegkundige kunnen vragen krijgen of in aanraking komen met de aankomende immunisatiecampagne die start vanaf 1 oktober 2024.
De webpagina van de BVK-SBP en de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde (BAoP) verzamelt alle informatie welke ook voor jullie belangrijk kan zijn. Er zijn immers strikte terugbetalingsregels opgesteld. Informeer jullie dus goed zodat ook jullie de ouders bij vragen kunnen bijstaan. We vinden het belangrijk dat zo weinig mogelijk kinderen uit de boot vallen.

Op naar RSV vrije kinderafdelingen.

Category