Waakzaamheid Mazelen

Net als in de rest van Europa neemt ook in Vlaanderen het aantal besmettingen met mazelen toe. Het Departement Zorg is bezorgd over de toename van mazelen.

Mazelen is een heel besmettelijke ziekte die zich verspreidt via de lucht en ook bij gezonde kinderen als volwassenen ernstige complicaties kan veroorzaken.

“In een recent rapport van het Europees ziektebestrijdingscentrum werden al zestien overlijdens gerapporteerd in de EU door mazelen in 2024.”

De belangrijkste adviezen zijn om de vaccinatiestatus zeker te checken, zich te laten vaccineren als dat nog niet gebeurd is en thuis te blijven bij symptomen.

De symptomen van mazelen zijn hoge koorts, rode ogen, een loopneus gevolgd door een vlekkerige rode huiduitslag die zich verspreidt van het hoofd naar het hele lichaam.

Kinderen met koorts en huiduitslag blijven best weg van de opvang, school, sport- of jeugdkampen om besmetting van andere kinderen te voorkomen.

Vermijd contacten tot vier dagen na de start van de huiduitslag of tot het onderzoek van de (kinder)arts heeft uitgewezen dat het niet om mazelen gaat.

Category